La Renaixença

LA RENAIXENÇA

Característiques


Entenem per Renaixença el moviment de recuperació política i cultural que, des del 1833 i al llarg del segle XIX, es va proposar dignificar la llengua catalana i restablir als territoris on es parla una literatura nacional, al mateix nivell que la de qualsevol país europeu. Els intel·lectuals catalans redescobreixen la gran literatura de l’edat mitjana (Llull, March, Martorell, Metge…).

Els seus objectius són diversos:

  • Donar prestigi social a la llengua i la literatura catalanes.
  • Recuperar la consciència d’unitat lingüística entre els territoris de parla catalana.
  • Crear una literatura culta en català en tots els gèneres.
  • Unificar un model de llengua literària depurada.
  • Reconstruir i divulgar l’edat mitjana i els clàssics medievals.
  • Rescatar i fixar la literatura popular, de transmissió oral.
  • Fomentar una estructura editorial sòlida i premsa escrita.
  • Potenciar les institucions culturals existents (Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona) i crear-ne de noves (els Jocs Florals).

“La pàtria”

Es considera que la Renaixença s’inicia l’any 1833, amb la publicació del poema La Pàtria, de Bonaventura Carles Aribau (Barcelona, 1798-1862), a la revista El Vapor.

Aribau era economista, polític liberal i escriptor, així com un dels fundadors de la revista El Europeo, que servia per difondre des de Barcelona les idees romàntiques. Aquest poema està motivat per un fet anecdòtic: l’autor, traslladat a Madrid per motius laborals, felicita el seu patró (el banquer Gaspar de Remisa, també català) per la seva onomàstica (el sant). Amb aquesta excusa, escriu un poema on evoca els seus records de Catalunya a través d’un sentiment patriòtic, típic del Romanticisme.

La publicació del poema i el seu èxit posterior provoca l’aparició del moviment d’autors que conformen la Renaixença. Una part important varen ser erudits, filòlegs i historiadors, que van recuperar el passat històric a través de tota una sèrie d’estudis. És el cas de Manuel Milà i Fontanals, Joaquim Rubió i Ors o Teodor Llorente a València.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar