Característiques del Barroc

 

Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró
Característiques del Barroc
  • Una acusada consciència de la mort, de la brevetat de la vida.
  • Una actitud essencialment pessimista i desenganyada.
  • Les tensions i contradiccions de la condició humana i l’emfatització dels elements contraris: vida-mort, bellesa-lletjor, veritat-mentida, llum-foscor, lirisme-burla…
  • En literatura:

— Gust per l’artifici formal i conceptual

— Recargolament expressiu

— El contrast i l’exageració

— Ús abundant de recursos literaris amb l’objectiu d’impressionar i de lluir-se, cosa que sovint complica la comprensió dels textos.

Estilísticament l’escriptor barroc es llançà d’una manera deliberada a l’explotació dels recursos de la retòrica, de la sintaxi, de la versificació, a utilitzar sense mesura tots els recursos del seu art, cosa que generarà una obscuritat conceptual. Les circumstàncies que comportaren l’aparició del barroc català foren semblants a les del castellà, però hi incidiren, a més, unes condicions històriques pròpies i una de les crisis més agudes que ha sofert mai la cultura del país.

El Barroc es va desenvolupar en un moment de crisi en totes les arts, des de la literatura fins a la música, passant per la pintura. El resultat va ser un art carregat, aparent, ple de figures retòriques, ple de contrastos que volen amagar una realitat ja sigui idealitzant-la o caricaturitzant-la.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar