La historiografia: les quatre cròniques

“Les quatre grans cròniques” (1990) d’Antoni Tàpies
La historiografia: les quatre cròniques

Quan la corona d’Aragó es va expandir per la Mediterrània als segles XIII i XIV va passar per moments d’eufòria en tots els àmbits –polític, econòmic i cultural– és lògic que s’hi produís una literatura èpica que en celebrés les gestes heroiques, però no s’ha conservat, tot i que se sap que va existir perquè apareixen fragments prosificats d’aquesta literatura èpica a les “quatre grans cròniques”.

Les cròniques són textos històrics en prosa que reflecteixen el moment de màxim esplendor de la corona catalanoaragonesa: les conquestes de Mallorca i de València, l’expansió per la Mediterrània (conquestes de Sicília i de Sardenya i les expedicions al nord d’Àfrica) i, posteriorment, les etapes menys bel·licoses i més  centrades en les intrigues de la cort.

Van ser escrites durant els segles XIII i XIV, en el període que va del regnat de Jaume I el Conqueridor (1213-1276) fins el de Pere el Cerimoniós (1336-1387), autors de dues de les grans cròniques. Les altres dues són de Ramon Muntaner i de Bernat Desclot.

Aquestes quatre grans cròniques pretenen justificar les actuacions polítiques dels monarques i deixar constància d’uns fets amb una finalitat didàctica. Estan marcades per un to heroic i patriòtic i es corresponen a l’època de plenitud de la corona catalanoaragonesa.

Són importants tant des del punt de vista literari i lingüístic com històric. Algunes recullen fets que no consten en cap altra narració occidental (com l’expedició catalana a Grècia, narrada a la crònica de Muntaner).

Els fets de les cròniques corresponen a fets coetanis dels autors i a experiències viscudes. En dos casos (la de Jaume I i la de Pere III) tenen caràcter autobiogràfic i estan narrades en primera persona.

Característiques generals de les cròniques.

El línies generals, comparteixen aquests trets:

  • Els autors van presenciar els fets que narren o bé tingueren com a referència escrits redactats pocs anys després dels esdeveniments. Parlen, doncs, de fets contemporanis o immediatament anteriors.
  • El fervor monàrquic i patriòtic envers la corona catalanoaragonesa.
  • La seva intencionalitat política de justificació de les decisions i accions dels reis.
  • La voluntat didàctica de deixar constància d’uns fets –moltes vegades viscuts en primera persona– i alhora de servir d’exemple a partir de les gestes heroiques dels seus protagonistes.
  • El fet de ser un retrat històric, encara que sigui subjectiu, parcial i idealitzat, i de mostrar-nos uns personatges en la seva dimensió més quotidiana i més humana.
  • Els trets d’oralitat i al utilització, en mols casos, d’un llenguatge viu i directe.
  • Es va utilitzar la prosificació de poemes èpics en tres de les quatre cròniques (llevat de la de Pere III el Cerimoniós), la qual cosa els confereix un to heroic.
  • La llengua de les cròniques presenta una gran uniformitat malgrat que van ser escrites per autors de procedència geogràfica diversa. Això és degut a la influència de la Cancelleria Reial*, organisme que va oferir un model comú de llengua escrita.

*Cancelleria Reial:  amb aquest nom es coneix el grup d’escrivans creat el segle XIII que tenia com a missió la redacció de les lleis, les ordres, les cartes, etc. dels monarques catalans.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar