El Modernisme. Context

Context

La Belle époque

A finals del segle XIX, la civilització industrial havia canviat la vida moderna. Entre la fi de la guerra francoprussiana (1870) i la Primera guerra mundial (1914) es viu un període de pau, desenvolupament tecnològic i creativitat artística, conegut com a Belle époque. La burgesia europea n’és la protagonista.
Les ciències naturals i la tecnologia viuen un període d’esplendor i de progrés. El 1903 es produeix el primer vol dels germans Wright, que és l’inici de l’aviació. Malgrat tot, les ciències també s’apliquen per primer cop en les guerres, amb resultats terribles.
Les injustícies del capitalisme a les grans ciutats i les de l’imperialisme a les colònies de l’Àfrica i de l’Àsia fan créixer un estat de tensió i de crítica entre les capes populars i els intel·lectuals.
Tot plegat desembocarà en l’aparició d’ideologies contràries al domini de la burgesia (anarquisme, socialisme, comunisme…). Els conflictes arribaran al carrer i provocaran situacions com l’atemptat de bomba al Teatre del Liceu el 1893 (l’anarquista Santiago Salvador va llançar a la platea dues bombes Orsini i va causar una vintena de morts).

Catalunya a finals del segle XIX

El període de la Renaixença desemboca en un moviment estès a tot Europa que representa un procés global de modernització de la cultura: el Modernisme. Aquest terme es comença a fer servir entre el 1881 i el 1884 a la revista L’Avenç.
L’aparició del Modernisme a Catalunya ve acompanyada de tota una sèrie de fets remarcables a nivell cultural i social:
  • L’Exposició Universal de Barcelona (1888).
  • L’Exposició a la Sala Parés dels pintors Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Enric Clarasó (1890).
  • La redacció de les Bases de Manresa, text de referència del catalanisme conservador (1892). El catalanisme polític comença a organitzar-se.
Altres fets, a nivell estatal i internacional, que marquen l’aparició del Modernisme:
  • Espanya perd les colònies de Cuba i Filipines el 1898. Això inicia una crisi política i ideològica.
  • Exposicions Universals a París (1889, amb la construcció de la torre Eiffel; 1900, amb el triomf de l’art modernista).

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar